22.9.11

Ανατριχιαστικά ευρήματα ηλικίας 8.000 ετών


 

Τα ευρήματα είναι μοναδικά, σε σημείο να προβληματίζουν τους Σουηδούς αρχαιολόγους που βρέθηκαν μπροστά στην αναπάντεχη ανακάλυψη: Ξύλινοι πάσσαλοι τοποθετημένοι σε ανθρώπινα κρανία, που χρονολογούνται από την Εποχή του Λίθου.

«Πρόκειται για δύο κρανία που διατηρούσαν ακόμα τους ξύλινους πασσάλους, οι οποίοι εξείχαν μέσα από μια οπή στη βάση τους», δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Φρέντρικ Χάλγκρεν, στην αγγλόφωνη σουηδική ενημερωτική ιστοσελίδα «The Local», για τα ανατριχιαστικά ευρήματα. Η ανακάλυψη, που έφερε στο φως πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως οστά άγριων ζώων, έγινε στην αρχαιολογική θέση Kanaljorden, στην πόλη Μόταλα της κεντρικής Σουηδίας.

Τα αποτελέσματα της χρονολόγησης με άνθρακα – 14, έδειξαν ότι τα κρανία είναι ηλικίας 8.000 ετών. «Από όσο γνωρίζουμε, η ανακάλυψη είναι μοναδική στον κόσμο. Τίποτα παρόμοιο δεν έχει βρεθεί που να είναι τόσο παλιό», δηλώνει ο Χάλγκρεν.

Οι πάσσαλοι, που ήταν τοποθετημένοι στη βάση των κρανίων, έφταναν μέχρι την κορυφή τους. Σε μια άλλη περίπτωση, ένα κροταφικό οστό από άτομο που αναγνωρίστηκε ότι ήταν γυναίκα βρέθηκε μέσα σε κρανίο μιας άλλης γυναίκας.

Ο Χάλγκρεν μαζί με τους συνεργάτες του έχουν αναγνωρίσει κρανία ή τμήματα κρανίων από 11 άτομα, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν σε διάφορες ηλικίες, από βρέφη έως μεσήλικες.

Τα οστά βρέθηκαν σε μέρος που κατά τους αρχαιολόγους ήταν μια ρηχή λίμνη της λίθινης εποχής, η οποία πιθανόν χρησιμοποιείτο ως τελετουργικός χώρος ταφής. «Είναι φανερό ότι η λίμνη ήταν ιερός τόπος για τους ανθρώπους της εποχής», επισημαίνει ο ερευνητής.

Οι αρχαιολόγοι διερευνούν δύο θεωρίες για να εξηγήσουν τον λόγο που οι πάσσαλοι ήταν τοποθετημένοι στα κρανία, πριν αυτά τοποθετηθούν στον πυθμένα της λίμνης. Σύμφωνα με την πρώτη, πρόκειται για ένα είδος δεύτερης τελετουργικής ταφής, κατά την οποία τα κρανία αφαιρέθηκαν από τα νεκρά σώματα, τα οποία μεταφέρθηκαν αλλού. Όταν οι μαλακοί ιστοί έλιωσαν, τα κρανία τοποθετήθηκαν πάνω σε πασσάλους και ρίχτηκαν στη λίμνη.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται σε κρανία - τρόπαια, που προήλθαν από μάχες με άλλους αποίκους της περιοχής. «Μπορεί να ήταν ένας τρόπος για να αποδείξει κανείς την επιτυχία του στο πεδίο της μάχης», εξηγεί ο Χάλγκρεν.

Περαιτέρω αναλύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να ρίξουν φως σε ερωτηματικά, όπως το αν τα οστά είναι υπολείμματα ντόπιων λαών ή ανθρώπων από πιο μακρινές περιοχές. Επίσης, οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να βρουν, μέσω εργαστηριακών αναλύσεων με DNA, αν τα υπολείμματα ανήκουν σε άτομα της ίδιας οικογένειας ή σε ανθρώπους που δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Οι ανασκαφές στη θέση Kanaljorden, 500 μέτρα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μόταλα, έχουν ξεκινήσει από το 2009 και η συγκεκριμένη θέση χρονολογείται από τη Μεσολιθική Περίοδο.

Όταν κύριοι, η Ελλάδα παρουσίαζε πολιτισμό, κάποιοι ζούσαν στα δέντρα (ονόματα δεν λέμε, ηλίου φωτεινότερα).
Η αλήθεια εμφανίζεται τώρα. Η αλήθεια που ήταν... θαμένη !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: