8.9.11

Καφές και μπαχαρικά: ό,τι δεν λείπει από κανένα νοικοκυριό!

Τι κρύβει μία κούπα καφέ για την υγεία μας;

Ο καφές αποτελεί μια καθημερνή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Ο κύριος λόγος; Η απολαυστική γεύση του και η τονωτική δράση της καφεΐνης. Τι κρύβει μία κούπα καφέ για την υγεία μας και τι ρόλο μπορεί να παίζει στην καθημερινή μας διατροφή;

Αντιοξειδωτική ασπίδα…
 Ο καφές, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αποτελεί την κυριότερη πηγή πολυφαινολών στις σύγχρονες κοινωνίες. Η τυπική μερίδα στιγμιαίου καφέ των 2 γραμμαρίων προσφέρει 540mg αντιοξειδωτικών ουσιών. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως εξασφαλίζει μια σημαντική ποσότητα πολυφαινολών στον οργανισμό.

Οι πολυφαινόλες αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, ενάντια στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες.
Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το άγχος είναι μερικοί από τους καθημερινούς παράγοντες που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.
Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος, εκτός από τα γνωστά αντιοξειδωτικά του καφέ όπως το χλωρογενικό όξυ και σε καφεϊκό οξύ και μελανοϊδίνες, αντιοξειδωτικά που προκύπτουν από το καβούρδισμά του. Μάλιστα η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ διατηρείται και στην ντεκαφεϊνέ έκδοσή του.

Το υψηλό περιεχόμενο του καφέ σε αντιοξειδωτικά θεωρείται σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες ένας από τους λόγους που ο καφές συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση Πάρκινσον. Μάλιστα έρευνες που έχουν γίνει με ντεκαφεϊνέ στιγμιαίο καφέ έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά του φαίνεται να δρουν ενάντια στη δράση οξειδωτικών παραγόντων, που προκαλούν βλάβες στα νευρικά κύτταρα.

…και η τονωτική δράση της καφεΐνης
 Αν η λέξη «καφές» είναι η πρώτη που σας έρχεται στο μυαλό μόλις ξυπνήσετε ή καθίσετε στο γραφείο σας, ήρθε η ώρα να μάθετε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο!
Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωσή και η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που επιζητούμε τον καφέ ως μια καθημερινή πρωινή συνήθεια.
Παράλληλα, η καφεΐνη επιδρά και στην πνευματική κούραση μειώνοντάς την, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε μεταγευματικά.
Αντίστοιχα, έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την οπτική αντίληψη, καθώς και το χρόνο αντίδρασης, αποτελώντας έτσι έναν ακόμη λόγο που ο καφές είναι ένας από τους καλύτερους «συνοδηγούς», ιδιαίτερα σε μακρινά ταξίδια.
Τέλος, η τονωτική δράση της καφεΐνης στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης αποδεικνύεται και στην περίπτωση του καφέ, εφόσον έρευνες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ), μισή με μία ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα μαζί με ένα γεύμα υδατανθράκων αυξάνει παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης σε αθλητές του ποδοσφαίρου.

Συμπερασματικά, ο καφές μπορεί να είναι ένας καθημερινός σύμμαχος στη διατροφή μας προσφέροντάς μας τόσο αντιοξειδωτική προστασία όσο και την ισχυρή τονωτική του δράση. Απολαύστε λοιπόν τη γεύση και τις ιδιότητες του καφέ, παραμένοντας καθημερινά εντός του ορίου των 400mg καφεΐνης την ημέρα και κατανέμοντάς τα μέσα στην ημέρα.
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γεύση θα είχε οτιδήποτε τρώμε αν δεν υπήρχαν τα μπαχαρικά στην μαγειρική; Πως θα ήταν το παγωτό βανίλια χωρίς τη βανίλια, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς τη κανέλα ή η τυροκαυτερή χωρίς την καυτερή πιπεριά;

Τα μπαχαρικά δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό και καμία κουζίνα. Οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε την γεύση του φαγητού ή να δώσουμε έναν πικάντικο τόνο σε άπλά φαγητά ή για να δημιουργήσουμε εξωτικά πιάτα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κύρια αποστολή των μπαχαρικών είναι να δώσουν στο γεύμα μία ιδιαίτερη, ευχάριστη και ωραία γεύση και οσμή. Η χρήση τους είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνουν την προσθήκη λίπους σε ποικίλες συνταγές. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.

Τα πιο γνωστά μπαχαρικά είναι τα εξής: πιπέρι, μουστάρδα, κάρι, μπαχάρι, καυτερή πιπεριά. Υπάρχουν πολλά και άλλα είναι ιδιαίτερα αγαπητά ενώ άλλα αρέσουν σε λίγους. Παρακάτω σας παραθέτω μία λίστα με τα πιο γνωστά μπαχαρικά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Βανίλια: Βοηθάει την χώνεψη, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί προκαλέσει φλεγμονές. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, μπισκότα, κέικ, παγωτά ή ακόμη και στον καφέ ή το τσάι.

Γλυκάνισος: Θεωρείται υποβοηθητικό στην χώνεψη και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάλτσες για ζυμαρικά ή ρύζι.

Κανέλα: Βοηθάει στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βοηθάει στον κορεσμό. Ταιριάζει σε πολλά γλυκά, αλλά και στο κόκκινο κρασί.

Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα και σήμεραε χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε πολλά αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε κρέατα, λαχανικά, σάλτσες, τυριά και σε cocktails.

Μαύρο πιπέρι: Θεωρείται ο Βασιλιάς των μπαχαρικών. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, βελτιώνει την όρεξη, βοηθάει στην χώνεψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες συνταγές.

Τσίλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ενδείνυται για κρυολογήματα και γρίπη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες.

Ρίγανη: Βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακης Μαγειρικής. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν αφέψημα ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς, αλλά και τις διάρροιες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο προσδίδει εκείνη την χαρακτηριστική Ελληνική γεύση των παραδοσιακών συνταγών μας.

Κάπαρη: Ανοίγει την όρεξη και διεγείρει τα γαστρικά υγρά. Είναι ιδανική για σαλάτες λαχανικών με θαλασσινά, για μακαρονάδες αλλά και σε ψωμιά τα οποία ‘έχουν αρωματιστεί με ρίγανη και μαντζουράνα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση των μπαχαρικών θα πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως έλκος, γαστρίτιδα κλπ. Τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των ανωτέρω παθήσεων. Επίσης, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, καθώς και έγκυες γυναίκες θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον διαιτολόγο ή τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν.

Βέβαια, πρέπει να αγοράζουμε πάντα μικρές ποσότητες μπαχαρικών και να τα ανανεώνουμε τακτικά αν μείνουν αρκετούς μήνες στο βαζάκι τους. Ο μέσος χρόνος ζωής τους μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματά τους είναι 12 μήνες.
Όταν αγοράζουμε μπαχαρικά ή μυρωδικά καλό είναι να τα αγοράζουμε ολόκληρα και όχι τριμμένα αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματά τους. Ένα μικρό γουδί είναι απαραίτητο όταν έχουμε ολόκληρα μπαχαρικά για να τα σπάσουμε τελευταία στιγμή πριν τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα.
Και ας μην ξεχνάμε ότι ο εχθρός των μπαχαρικών είναι ή ζέστη και η υγρασία γι’ αυτό βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα ράφι που δεν το βλέπει ο ήλιος και ποτέ δεν τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν από τη συσκευασία τους μέσα στο φαγητό, αλλά βγάζουμε μία μικρή ποσότητα στο χέρι μακριά από τους υδρατμούς της κατσαρόλας που βράζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: