Θα «καταπιεί» το δημοψήφισμα αλλά θα κάνει «δύσκολη τη ζωή» του Παπανδρέου
Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε αμέσως στο Βερολίνο ως η ρεβάνς της Ανγκελα Μέρκελ στο γεγονός, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε ερήμην της το δημοψήφισμα. Η καγκελάριος, σύμφωνα με συνεργάτες της, είναι έξαλλη για αυτό. Δημόσια βέβαια αποφεύγει κάθε παρεκτροπή. Αντί γι αυτό, απαντά με εκείνο που πονά περισσότερο από κάθε άλλο την ελληνική κυβέρνηση: την εκ νέου αναβολή της χρηματοδότησης.
Η σημερινή Τετάρτη ήταν από τις πιο «καυτές» ημέρες για την Ελλάδα στη Γερμανία. Αυτό, τόσο λόγω των μέσων ενημέρωσης, που σφυροκοπούσαν από το πρωί τον «τυχοδιωκτισμό» και την «ανευθυνότητα» του έλληνα πρωθυπουργού. Οσο και των πολιτικών, ιδίως του κυβερνητικού στρατοπέδου, που απέφευγαν μεν τις δημόσιες δηλώσεις, «έβριζαν» όμως - όπως αποκαλύπτουν πάλι τα μέσα ενημέρωσης - απροκάλυπτα τον κ.Παπανδρέου στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους.
Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και κατά την πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία η κ.Μέρκελ αναφέρθηκε στο τι σχεδιάζει να πει το ίδιο βράδυ στον κ.Παπανδρέου στις Κάνες. «Όχι, δεν υπήρξαν εκφράσεις δυσφορίας από τους υπουργούς, όπως „παράγινε το κακό“, ή „φτάνει πια“» βεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ. «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο ένας, ή ο άλλος υπουργός δεν αισθάνεται ίσως ενδόμυχη οργή» πρόσθεσε με νόημα. «Εξάλλου το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι το μοναδικό σώμα, στο οποίο ανταλλάσσουν απόψεις τα μέλη του».
Η ίδια η καγκελάριος περιορίστηκε να δηλώσει διπλωματικά ότι «έλαβε υπόψη» την εκ υστέρων πληροφόρηση του έλληνα πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και ότι θα ήταν καλύτερο να το είχε μάθει πριν ανακοινωθεί στη δημοσιότητα - ενδεχομένως στη διάσκεψη κορυφής της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Για το ότι εξέφρασε την «κατανόησή» για το δημοψήφισμα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία της με τον κ.Παπανδρέου την Τρίτη, όπως βεβαίωσε κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, δεν μπορεί να γίνεται όμως λόγος. Τα γεγονότα μιλούν για το εντελώς αντίθετο. Ο κ. Σάιμπερτ δεν θέλησε καν να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα.
Σίγουρο είναι ότι η κ.Μέρκελ - από κοινού με το Νικολά Σαρκοζί - έχουν αποδεχθεί το «μοιραίο», ήτοι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και το «μόνο» που ζητάνε πλέον επιτακτικά είναι να γίνει κατά το δυνατό σύντομα και με πολύ ξεκάθαρο περιεχόμενο. Το γεγονός, ότι ορισμένοι άλλοι πρωθυπουργοί της ευρωζώνης, όπως ο ολλανδός Μαρκ Ρούτε, επιχειρούν να πείσουν τον κ. Παπανδρέου να το ακυρώσει, δεν παίζει αποφασιστικό ρόλο. «Το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί μόνο αν πέσει η ελληνική κυβέρνηση, όχι υπό την πίεση της Ευρώπης» εκτιμά αναλυτής.
Μέχρι τη διεξαγωγή του όμως, η καγκελάριος θα παίζει, όπως έγραψε η εφημερίδα «Financial Times Deutschland» τον κ. Παπανδρέου «στο ταψί». Η κ. Μέρκελ δεν συγχωρεί απείθειες. Η εκδίκησή της είναι ακαριαία - ιδίως απέναντι σε πολιτικούς του «χεριού» της, όπως ο σημερινός έλληνας πρωθυπουργός. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί αποκλειστικά κατά το δικό της τρόπο. Κι αυτό θα συνοδεύεται από τρία καινούρια κακά της μοίρας: Νέες ταπεινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, συστηματικότερη δυστοκία στην εκταμίευση των δόσεων, πρόσθετα «καψόνια» κατά του ελληνικού πληθυσμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου