Διατηρώντας την άνιση μεταχείριση σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών που προβάλλουν διεκδικήσεις από το Δημόσιο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει πως οι αξιώσεις τους θα πρέπει να εγείρονται εντός δύο ετών αφού στη συνέχεια επέρχεται παραγραφή.
Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζεται το πλεονέκτημα του δημοσίου για παραγραφή των δικών του αξιώσεων στην πενταετία.
Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΑΕΔ λόγω των αντίθετων αποφάσεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο. Συγκεκριμένα το ΣτΕ είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που προβλέπει διετή παραγραφή των αξιώσεων για τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα, ενώ ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει το αντίθετο, ότι δηλαδή είναι συνταγματική η διετής παραγραφή.
Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε ήταν και η απόφαση που είχε λάβει το Μάιο του 2009 το ΑΕΔ όταν είχε κρίνει ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων κλπ. των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Στη συνέχεια όμως, η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι η σχετική ρύθμιση είναι αντίθετη στο πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το Μισθοδικείο πάντως, είχε κρίνει το 2008 ότι η παραγραφή των αξιώσεων δικαστών και εισαγγελέων δεν παραγράφονται στη διετία, αλλά την πενταετία.
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ (99-0 ΕΓΡΑΨΑΝ ΠΑΛΙ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου