Αέρας ανανέωσης θα πνέει την Πέμπτη στην ορκωμοσία των 300 βουλευτών που θα καθίσουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα για τα επόμενα χρόνια. Κατά τα πολιτικά ειωθότα, η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου 2015 έβγαλε 135 νέους βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ στη νέα Βουλή το παρών αναμένεται να δώσουν 68 γυναίκες, γεγονός το οποίο αξίζει να σημειωθεί καθώς ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ.
Η νέα Βουλή είναι και πάλι επτακομματική με το «Ποτάμι» να παίρνει τη θέση της «Δημοκρατικής Αριστεράς», η οποία καταποντίστηκε, πληρώνοντας τους ερασιτεχνικούς ακροβατισμούς της ηγεσίας της και την άμετρη φιλοδοξία κορυφαίων στελεχών της.
Στις φετινές εκλογές ψήφισαν 113.988 περισσότεροι πολίτες (σε σχέση με το '12), 16 πρώην Υπουργοί έμειναν εκτός Βουλής (11 από ΝΔ-5 από ΠΑΣΟΚ), ο πρώτος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 135.638 ψήφους στην Β' Αθηνών και ο τελευταίος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Χατζησάββας της Χρυσής Αυγής με 1.642 στο Κιλκίς.
Η ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι πολλά πρόσωπα εκλέγονται για πρώτη φορά και υπό συνθήκες στις οποίες η χώρα περιδινείται στα σκοτεινά νερά της κρίσης, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς θα αντεπεξέλθουν και τι θα πράξουν.
Ενισχύοντας την τάση των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων που διευκολύνει τη ριζική ανανέωση, το «φρέσκο αίμα» στη Βουλή αντιστοιχεί σε ποσοστό 45% επί του συνόλου. Ενώ, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έκαναν εκ προοιμίου λόγο για τη «χειρότερη Βουλή» από τη Μεταπολίτευση, αυτή την φορά, είναι αισθητά μικρότερη η παρουσία τηλε-αστέρων και εκπροσώπων από το χώρο του θεάματος και ενός ορισμένου είδους «λάϊτ» πολιτικής «με μηδέν λιπαρά».
Οι νέοι βουλευτές καλούνται να υπηρετήσουν με ευθύνη τη χώρα στην πιο δύσκολη μεταπολεμικά εποχή, η οποία, ανατρέποντας όλες τις μέχρι τώρα βεβαιότητες, έφερε στο προσκήνιο της ιστορίας τις δυνάμεις της Αριστεράς, η οποία εκπροσωπεί ηγεμονικά πλέον το χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.
Οι παλιοί και το «φρέσκο αίμα» της Νέας Βουλής
Με την (προσωρινή αποχώρηση) του Απόστολου Κακλαμάνη από την πρόσφατη εκλογική μάχη, κλείνει ιστορικά ο κύκλος των εκπροσώπων της Μεταπολίτευσης. Από τις «παλιοσειρές» εκείνης της φουρνιάς απομένει στη Βουλή μόνο ο βουλευτής Β΄ Πειραιώς της ΝΔ Γ. Τραγάκης, ο οποίος πάντως ακολουθώντας τις περιπέτειες της παράταξης επανεκλεγόταν κάθε φορά που η ΝΔ κατακτούσε την εξουσία.
Από τις κάλπες του 1977 έχει απομείνει ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, από την περιπέτεια του 1989 οι Ντόρα Μπακογιάννη. Ε. Μεϊμαράκης, Κ. Σκανδαλίδης και Ε. Μπασιάκος, από τις κάλπες του 1990 οι Νικήτας Κακλαμάνης, Γ. Βλάχος και Α. Μπούρας κι από το μακρινό 1993, οι Αλέκα Παπαρήγα, Π. Καμένος, Ε. Βενιζέλος και Γ. Γιακουμάτος.
Αναφορικά με τους βουλευτές του κάθε κόμματος να σημειωθεί πως στον ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγονται 61 βουλευτές ενώ προστίθενται 88 νέοι, στη ΝΔ επανεκλέγονται 62 ενώ οι καινούριοι είναι 14. Από τη Χρυσή Αυγή, στη Βουλή θα βρεθούν πάλι 12 ενώ 5 νέοι εκλέχθηκαν. Όσον αφορά το Ποτάμι, 3 βουλευτές επανεκλέχθηκαν ενώ οι νέοι είναι 14. Στο ΚΚΕ στα έδρανα της Βουλής θα βρεθούν και πάλι 10 βουλευτές, ενώ για πρώτη φορά το παρών θα δώσουν 5. Από τους ΑΝΕΛ επανεκλέγονται 7 ενώ οι νέοι είναι 6. Τέλος, από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται και πάλι 10 ενώ οι νέοι είναι 3.
Τα επαγγέλματα των βουλευτών
Σχετικά με τα επαγγέλματα και την ενασχόληση των 300 που θα εκπροσωπήσουν τους Έλληνες πολίτες, να αναφερθεί πως 21 ασχολούνται με την πανεπιστημιακή έρευνα ή είναι καθηγητές πανεπιστημίου, 22 είναι δημοσιογράφοι και 41 δικηγόροι. Στη Βουλή θα βρεθούν 2 κοινωνιολόγοι, 24 οικονομολόγοι, 2 στρατηγοί, 8 πολιτικοί μηχανικοί, ένας εργοφυσιολόγος, 14 ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και ένας ψυχολόγος. Παράλληλα, θα δώσουν το παρών 4 συνταξιούχοι, 3 έμποροι, ένας νομικός, 4 αρχιτέκτονες, ένας μαθηματικός, 32 γιατροί, 7 ηθοποιοί και ένας φιλόλογος. Οι γεωπόνοι είναι 7, ενώ εκλέχθηκε βουλευτής ένας ιστορικός ,ένας Τεχνολόγος Ακτινολόγος και 2 χημικοί μηχανικοί.
Οι καθηγητές που ανέλαβαν ρόλο βουλευτή είναι 12, ενώ οι δάσκαλοι 2. Η Βουλή θα απαρτίζεται από 5 ελεύθερους επαγγελματίες, 3 τοπογράφους, έναν εικαστικό, έναν τεχνικό τηλεπικοινωνιών, 5 φαρμακοποιούς και έναν κατασκευαστή. Τέσσερις είναι οι πολιτικοί επιστήμονες ενώ εκλέχθηκε και ένας διαιτητής αλλά και ένας μηχανολόγος μηχανικός. Δύο είναι οι δασολόγοι, ενώ εκλέχθηκε και ένας χημικός, ένας εκδότης, ένας διπλωμάτης, ένας που ασχολείται με τα ναυτιλιακά, ένας σύμβουλος επικοινωνίας, ένας αστυνομικός διευθυντής, ένας αρχιπλοίαρχος, ένας γυμναστής, ένας καταστηματάρχης, ένας μουσικός, ένας εισοδηματίας, ένας εμποροπλοίαρχος και ένας ηλεκτρολόγος.
Αύριο Πέμπτη συν τοις άλλοις θα ορκιστούν 3 αγρότες, ένας προγραμματιστής, ένας μουσικολόγος, ένας αθλητής, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος, ένας ραδιοτηλεγραφητής, ένας εργοδηγός και ένας σεισμολόγος. Τέλος, από την ψήφο του λαού εκλέχθηκε ένας προπονητής, ένας οπτικός και ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Η διάταξη με την οποία θα καθίσουν τα κόμματα είναι μόνο προσωρινή, καθώς Χρυσή Αυγή, ως τρίτο κόμμα, «Ποτάμι» ως τέταρτη δύναμη και Αν.Ελλ ως ισχυρός κυβερνητικός εταίρος, διεκδικούν αναβαθμισμένη παρουσία στα μπροστινά έδρανα. Το ΠΑΣΟΚ μετά τη δραματική του καθίζηση για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση θα κινηθεί στα «ορεινά».
Οι νέοι βουλευτές θα λάβουν ανά χείρας, από έναν φάκελο με ενημερωτικό υλικό και κρίσιμες πληροφορίες για την ομαλή προσαρμογή τους στα νέα τους καθήκοντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου