28.4.15

Η ποινή με αναστολή, η ρετσινιά μόνιμη για τους φούρνους "ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ"


Βαριές ποινές κάθειρξης από 10 μέχρι 12,5 χρόνια επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε τέσσερις κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της γνωστής αλυσίδας φούρνων «Το Χωριάτικο», που λειτουργούσε ως «βιτρίνα» μεγάλου κυκλώματος σωματεμπορίας και εκμεταλλευόταν γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ενόχους για εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία τον πρώην ιδιοκτήτη των φούρνων Άγγελο Γιαννακόπουλο, που φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος, καθώς και τους υπαλλήλους του Μιχαήλ Κρέτου και Φλιοστόρ Ιγκόρ.
Για τις ίδιες πράξεις καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία (2-1) ο απόστρατος αστυνομικός Κ. Κύρου, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στο κύκλωμα. Το δικαστήριο επιπλέον έκρινε ένοχο τον Κρέτου Μιχαήλ κατά πλειοψηφία (2-1), για τις πράξεις της αρπαγής και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ ο συγκατηγορούμενος του Φλιοστόρ Ιγκόρ καταδικάστηκε επίσης για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Ακόμη ο Φλιοστόρ Ιγκόρ, όπως και ο Άγγελος Γιαννακόπουλος, καταδικάστηκαν και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε αρπαγή. Επίσης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών η κατηγορούμενη Άννα Μαρία Κούλπα για τα πλημμελήματα της αντίστασης και της απλής σωματικής βλάβης, ενώ δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση της και αφέθηκε ελεύθερη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε όλες τις περιπτώσεις που υπήρξε διαφωνία στη δικαστική κρίση, μειοψηφούσα ήταν η
πρόεδρος της έδρας, η οποία εξέφρασε την άποψη περί αμφιβολιών, για ότι,για την ενοχή των κατηγορουμένων.
Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης Αγγ. Γιαννακόπουλος καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και έξι μηνών, ο Μιχαήλ Κρέτου σε κάθειρξη 12 ετών και έξι μηνών, ενώ κάθειρξη 10 ετών και 10 μηνών επιβλήθηκε στον Ελιοστόρ Ιγκόρ .
Αντίστοιχα στον αστυνομικό Κ. Κύρου επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών.
Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς τους επιβλήθηκαν εγγυοδοσία από 20.000 έως 200.000 ευρώ και περιοριστικοί όροι.
Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απάλλαξε τους υπόλοιπους δεκαεννιά κατηγορούμενους, κρίνοντας ότι, δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής τους.
Το δικαστήριο επίσης αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και στους τέσσερις καταδικασθέντες κατά πλειοψηφία (2-1), καθώς ένα μέλος της έδρας έκρινε ότι, δεν θα έπρεπε να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Παράλληλα όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Εκ των κατηγορουμένων ο 47χρονος ιδιοκτήτης Άγγελος Γιαννακόπουλος φέρεται ότι, είχε ηγετικό ρόλο στην «εγκληματική οργάνωση με σκοπό την οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι κατηγορούμενοι, με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και συγκεκριμένα την οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, εντόπιζαν γυναίκες στις χώρες προέλευσης τους και ιδιαίτερα μέσω του γραφείου "ευρέσεως εργασίας", με την επωνυμία "WEST LINE".
Εκμεταλλευόμενοι δε, την ευάλωτη οικονομική και κοινωνική τους θέση και με τη χρήση απατηλών μέσων ότι θα μεταβούν στο εξωτερικό, προκειμένου να εργαστούν ως χορεύτριες, αποσπούσαν τη συναίνεση αυτών. Στη συνέχεια αφού τις προμήθευαν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια, τις απέστελλαν στη χώρα μας, όπου άλλα μέλη της οργάνωσης, τις παραλάμβαναν από τον Αερολιμένα Αθηνών και τις εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα, που είτε ενοικίαζαν είτε είναι ιδιοκτησίας τους».
Τις γυναίκες νομιμοποιούσαν στη χώρα μας, με την έκδοση πλαστών Λιθουανικών διαβατηρίων και αιτήσεων πολιτικού ασύλου, παρακρατώντας τα νόμιμα έγγραφα τους και με τη χρήση βίας, απειλής βίας σε βάρος τους, τις εξανάγκαζαν να προβαίνουν σε ερωτικά ραντεβού και ασελγείς πράξεις, με πελάτες των νυχτερινών κέντρων (strip-tease) «ALCATRAZ» και «STAR», που διατηρούσε η οργάνωση στην περιοχή της Αττικής, εισπράττοντας τα έσοδα της οικονομικής και γενετήσιας εκμετάλλευσης τους. Προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους των διωκτικών αρχών, είχαν συστήσει την Κυπριακών συμφερόντων offshore εταιρεία «DESENA LIMITED» , με έδρα την οδό Ιουλιανού αρ. 72-76 στην Αθήνα, η οποία φαίνεται να εκμεταλλεύεται τα νυχτερινά κέντρα και ως νόμιμους εκπρόσωπους και ιδιοκτήτες  αυτών, εμφανίζονταν  «αχυράνθρωποι» οι οποίοι ήταν υπό τον πλήρη έλεγχό της εγκληματικής οργάνωσης αυτής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούνταν, μέσω της εταιρείας «ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ – ΖΑΧ/ΚΗ ΕΠΕ» , που ήταν εκείνη την περίοδο ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Γ.Α. και του αδελφού του, ενώ πλέον είναι στο όνομα της μητέρας τους.
Στην απολογία του ο 47χρονος Α.Γ. είχε υποστηρίξει ότι, ερωτεύτηκε μιά γυναίκα από την Ρουμανία και όπως είπε: «την έφερα στην Αθήνα αλλά δεν ήθελε να δουλέψει στους φούρνους .Έτσι άνοιξα για εκείνην τα μαγαζιά. Για την αγάπη μιας γυναίκας τα έκανα όλα».
Ο κατηγορούμενος είπε επίσης ότι τα δύο μαγαζιά που άνοιξε «για την αγάπη μιας γυναίκας» τα έβαλε σε offshore κατόπιν συμβουλής του λογιστή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: