25.4.15

Χάσαμε τον μπούσουλα με τους λαθρο-"μετανάστες"

«Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει...», αναφέρει η διάσημη αποστροφή του Γιώργου Σεφέρη. Μια βόλτα στην πρωτεύουσα του τόπου μας, την Αθήνα, είναι αρκετή για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι όσα θα καταγράψει θα επιβεβαιώσουν την ιστορική πια φράση του Σεφέρη. Ο φακός των «Παραπολιτικών» αποτύπωσε την οικτρή εικόνα της πρωτεύουσας, και μάλιστα σε ζωτικά της σημεία –σε κεντρικές πλατείες, πάρκα, όπου υποτίθεται ότι πηγαίνουν βόλτα οι γονείς τα παιδιά τους, ακόμα και σε ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας, όπως το Πανεπιστήμιο.
Από τη μια το τεράστιο κύμα των μεταναστών που έχει εισβάλει στη χώρα μας και από την άλλη οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αποτέλεσμα εδώ και περίπου 17 μέρες να υπολειτουργεί το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Iδρυμα, που συμβολίζει την ελευθερία του λόγου, του πνεύματος και τη δημοκρατία.

Η πρωτεύουσα μοιάζει με γκέτο και οι πολίτες της με ελεύθερους πολιορκημένους υπό την εξουσία μιας κυβέρνησης που διατείνεται μέσω των υπουργών της πως δεν υπάρχουν μετανάστες. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, τόνισε σε συνέντευξή της πως, κάνοντας η ίδια βόλτα μόνη της στο κέντρο της Αθήνας, δεν είδε κανέναν μετανάστη στον δρόμο. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται».
Δυστυχώς, όμως, από το ρεπορτάζ προκύπτουν κι άλλα δραματικά στοιχεία και, αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει σύντομα σοβαρό πρόβλημα. Ηδη η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία και η εγκληματικότητα είναι στα φόρτε τους. Η Ομόνοια, η πλατεία Βικτωρίας, ο Αγιος Παντελεήμονας και το Πεδίον του Αρεως θυμίζουν και πάλι παλαιότερες εποχές, όταν σε αυτές τις περιοχές δεν τολμούσες να περπατήσεις μετά τη δύση του ηλίου. Αφγανοί, Πακιστανοί, Σύριοι, Κούρδοι, Νιγηριανοί και μετανάστες από άλλα μέρη έχουν κατακλύσει την Αθήνα. Αλλοι προσπαθούν να φύγουν προς άλλες χώρες, κάποιοι άλλοι έχουν επαναπαυτεί στην Ελλάδα και αρκετοί ζουν είτε από το εμπόριο ναρκωτικών είτε από τις κλοπές.
ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ

Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίχθηκε μακελειό μέρα μεσημέρι μέσα στο Πεδίον του Αρεως, θυμίζοντάς μας την εποχή που οι μετανάστες σφάζονταν μεταξύ τους στην Ομόνοια με σπαθιά. Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περιπολούσαν στην πλατεία, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να πτοεί τα βαποράκια, αλλά και τους τοξικομανείς, που έβρισκαν κρυψώνες ανάμεσα στους θάμνους.
Εξαθλιωμένοι μετανάστες κοιμούνταν στα παγκάκια, ενώ άλλοι κρατούσαν τσίλιες. Ξαφνικά, ακούστηκαν φωνές. Τρέξαμε προς τα εκεί και μείναμε έκπληκτοι με το θέαμα. Δύο αλλοδαποί είχαν βγάλει μαχαίρια και χτυπιούνταν μεταξύ τους. Μια γυναίκα που ήταν μαζί τους ούρλιαζε, ενώ οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ προσπαθούσαν να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Τελικά, κατάφεραν να τους απομακρύνουν και μας σύστησαν να μείνουμε μακριά, αφού κινδυνεύαμε. «Κρατάνε μαχαίρια. Προσέξτε!», μας φώναξε ένας από τους ένστολους άντρες. Οι δράστες ήταν μέσα στα αίματα. Το κεφάλι τους ήταν ματωμένο, ενώ στα χέρια τους οι ουλές ήταν εμφανείς. Οι ίδιοι φαινόταν πως τα είχαν χαμένα. Ηταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τα αυτοσχέδια μαχαίρια που κρατούσαν κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ επάνω τους βρέθηκαν και ναρκωτικά. «Αυτό συμβαίνει καθημερινά. Πριν μαχαιρωθούν, ο ένας χτυπούσε το κεφάλι του με μια πέτρα. Εδώ γίνεται όλη μέρα διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως shisha, που είναι η κοκαΐνη των φτωχών. Το shisha τούς κάνει να μοιάζουν με αγρίμια», μας εξήγησε ένας άντρας της ομάδας ΔΙΑΣ, συστήνοντάς μας να προσέχουμε πάρα πολύ.
ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


Εκτός, όμως, από τα νέα γκέτο των μεταναστών, ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση και στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και αρκετές ημέρες. Το θέαμα πραγματικά ήταν προσβλητικό, με τα πανό των αντιεξουσιαστών να δεσπόζουν στα Προπύλαια. Μια παρέα καταληψιών καθόταν στα σκαλιά, κάπνιζε και άκουγε στη διαπασών ροκ μουσική. Οι Αρχές του Πανεπιστημίου απηύθυναν έκκληση προς την κυβέρνηση, καθώς κατήγγειλαν ακόμα και εμπορία ναρκωτικών. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα το Πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη, έρμαιο στα χέρια αντιεξουσιαστών.
Στη... λιακάδα της Ομόνοιας
Η πλατεία της Ομόνοιας έχει γεμίσει με παρέες αλλοδαπών που περιμένουν να τους στείλουν χρήματα οι δικοί τους για να φύγουν προς τη Βουλγαρία. Ο Ναμίν ήρθε προ ημερών και κοιμάται κάτω από μια ελιά. Ο ίδιος, περιγράφοντας τη δική του Οδύσσεια, είπε: «Θάλασσα, θάλασσα, θάλασσα. Ξεκινήσαμε στοιβαγμένοι σε μια μικρή βάρκα. Γυναίκες, παιδιά, άντρες. Από εκεί βγήκαμε στην Τουρκία, μετά στην Κω και τώρα στην Αθήνα. Περιμένω να μου στείλουν οι δικοί μου λεφτά για να φύγω. Θα πάω στη Θεσσαλονίκη και από εκεί υπάρχουν άνθρωποι να μας πάνε κρυφά σε άλλες χώρες», αποκάλυψε άθελά του. Ο Ισμαήλ αφέθηκε ελεύθερος πριν από δύο εβδομάδες. Ηταν κρατούμενος στις φυλακές της Αμυγδαλέζας. Τώρα ψάχνει δουλειά και σπίτι: «Είμαι 17 χρονών, από το Αφγανιστάν. Ημουν στην Αμυγδαλέζα. Πριν δούλευα στις ελιές. Τώρα δεν έχω τίποτα». Λίγο πιο πέρα καθόταν μια άλλη παρέα μεταναστών, οι οποίοι, όμως, δεν φαίνονταν ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι. Κοιτούσαν διαρκώς προς το μέρος μας. Κρατούσαν κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας, φορούσαν χρυσές αλυσίδες και έμοιαζαν να επιβλέπουν όλη την περιοχή. Η παρουσία τους κινούσε διάφορες υποψίες, ωστόσο στέκονταν εκεί ανενόχλητοι.
Σκηνές τρόμου στη Βικτώρια

Πριν από μερικούς μήνες στην Πλατεία Βικτωρίας τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Ξαφνικά, άρχισαν και πάλι να μαζεύονται εκεί αλλοδαποί οι οποίοι κάθονται με τις ώρες στα παγκάκια. Ο Οσμάν ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο ημέρες. «Η βάρκα μας βυθίστηκε, μας μάζεψαν και μας έβγαλαν στη στεριά. Μετά ήρθαμε εδώ. Τώρα περιμένουμε λεφτά και σκέφτομαι τι να κάνω για να ζήσω», μας είπε. Στην ίδια βάρκα ήταν και η Φελίσιτι με την έγκυο φίλη της: «Είμαστε ταλαιπωρημένες. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Μας φιλοξενούν εδώ κάποιοι συμπατριώτες μας», είπε και μας ζήτησε να πάρουμε στη φίλη της μια πορτοκαλάδα, γιατί ζαλιζόταν.
Μετανάστες και Ελληνες μπερδεύονται στην πλατεία, ωστόσο άρχισε και πάλι να σκορπίζεται ο φόβος. «Βγαίνουν ξανά μαχαίρια. Είχαμε ηρεμήσει λίγο, αλλά η κατάσταση επιστρέφει στο παρελθόν», μας λέει ένας από τους περιπτεράδες της πλατείας. «Πηγαίνετε μέσα στα στενά να δείτε τι γίνεται. Τα ναρκωτικά πάνε και έρχονται από τους Νιγηριανούς, ενώ οι περισσότεροι βγάζουν και τις γυναίκες τους στην πορνεία», μας περιέγραψε με τρόμο η κυρία Κατερίνα, η οποία δεν θέλησε να φωτογραφηθεί, διότι, όπως μας είπε, δεν θέλει να ξέρουν το πρόσωπό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: