12.10.15

Γιατί τώρα;;; Χανς !!!

newego_LARGE_t_1101_54428862

Στη σειρά μπήκε και ο Γερμανός οικονομολόγος και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως «κεφάλια», Χανς Βέρνερ Ζιν στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Για πρώτη φορά από τη αρχή της κρίσης, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), συντάσσεται με τις απόψεις του ΔΝΤ για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους πηγαίνοντας κόντρα στην γραμμή Σόιμπλε-Μέρκελ.  Ο Ζιν που είναι και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο με κούρεμα χρέους, το οποίο πρέπει να συνδυασθεί με έκτακτη/πρόσθετη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.
Εκφράζει επίσης την άποψη αναδιάρθρωση χρέους θα χρειασθεί σύντομα και η Πορτογαλία, η ο οποία δεν βρίσκεται σε καλή  κατάσταση, παρά τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η σεναριολογία περί “πορτογαλικού θαύματος”.

Ο επικεφαλής του Ifo θεωρεί απολύτως αναγκαίο το κούρεμα του χρέους Ελλάδας-Πορτογαλίας, τονίζοντας παράλληλα ότι για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων στις χώρες της νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση, πρέπει να υποχρεωθούν να συνεισφέρουν οι πλούσιοι πολίτες τους.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του χρέους της και αυτή τη φορά θα επιβαρυνθούν οι δημόσιοι πιστωτές της», αναφέρει ο Ζιν στο βιβλίο του. «Προτάσεις όπως παράταση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών ή μείωση των επιτοκίων δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Τα κρυφά κουρέματα του χρέους δεν είναι πραγματικές λύσεις, αλλά απόπειρες συγκάλυψης που θα επιτρέψουν στους δημόσιους πιστωτές να κρύψουν τις απώλειες στα βιβλία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 
κούρεμα


Ο οικονομολόγος ζητεί να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για το χρέος, στην οποία θα αποφασιστούν επισήμως κινήσεις ελάφρυνσης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: