25.11.15

Η οικονομική κρίση και τα επακόλουθά της

Η οικονομική κρίση έφερε αύξηση και στις αποποιήσεις κληρονομιάς
Σημαντική αύξηση έχουν παρουσιάσει οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς που κατατίθενται την τελευταία 5ετία στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Η μόνη ερμηνεία που δίνεται είναι ότι φταίει η οικονομική κρίση. Έτσι, ο κόσμος προσπαθεί να  γλυτώσει από κάθε τι που θα τον φέρει σε ακόμα πιο δεινή θέση.

Στοιχεία
Τα στοιχεία από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι ενδεικτικά της αντίδρασης του κόσμου.
Το 2010 είχαν κατατεθεί συνολικά 131 αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς, ενώ το 2011 αυτές σχεδόν διπλασιάσθηκαν και έφτασαν τις 221.
Η αύξηση συνεχίσθηκε και το 2012, με τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς να αυξάνονται, έστω και στο ελάχιστο, και να φτάνουν τις 226.
Το 2013 κατατέθηκαν 298 αιτήσεις, ενώ φέτος, από την 1η του έτους μέχρι τέλος Μαΐου, μόνο το πρώτο πεντάμηνο δηλαδή, είχαν ήδη κατατεθεί 167 αιτήσεις.
Να σημειωθεί ότι μέχρι πέρυσι το Μάρτιο οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ήταν αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου, ενώ τώρα πλέον είναι αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου.

Λογική συνέπεια
Μιλώντας στο «Θάρρος» για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενο να γίνει: «Μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες πένονται τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι ακόμα και μετά θάνατον. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι κληρονόμοι να μη θέλουν να επωμισθούν και τα χρέη αυτού που έχει πεθάνει και προτιμούν να αποποιηθούν τις περιουσίες, ώστε με αυτό τον τρόπο να γλυτώσουν και τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς. Είναι μια λογική συνέπεια της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: