12.2.16

Deutsche Bank ;;;

Τρομακτική άνοδο είδαν την Πέμπτη τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της Deutsche Bank, ενώ μάλιστα έχουν ξεπεράσει και τα επίπεδα κινδύνου του 2011, την περίοδο δηλαδή που η Ε.Ε. βρισκόταν εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σχεδόν αμέσως, η μετοχή της Deutsche Bank έχασε περισσότερο από το 9% της αξίας της. Επίσης πιέσεις έχει δεχτεί το 5αετές ασφάλιστρο της, το οποίο ανέβηκε στα 541 bps, πυροδοτώντας νέες πιέσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο της είδησης ότι η Deutsche Bank θα προχωρήσει σε επαναγορά χρέους, το οποίο θα έχει αξία πολλών εκατομμυρίων, με στόχο τη μείωση του ρίσκου, ύστερα από τις πολλές απώλειες που έχουν παρατηρηθεί στα Χρηματιστήρια όπου συμμετέχει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν δεχτεί πολλές πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας αυτής, όμως ο γερμανικός κολοσσός έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων και των πιέσεων, καθώς κατέχει πλέον 50 τρισ. αβέβαιου χρέους.

Πάντως η ανακοίνωση αυτή για την επαναγορά, είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, καθώς προκάλεσε αλυσιδωτό ξεπούλημα των μετοχών της. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε παρενέβη διαβεβαιώνοντας πως δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μέτοχοι και οι επενδυτές.

Πάντως το κύμα δυσπιστίας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς ο δείκτης Stoxx Europe 600  έχασε μέσα σε μία ημέρα το 6,7% της αξίας του, η Credit Swiss υποχώρησε κατά 8% και η Unicredit κατά 7%.

Το νέο αυτό κύμα αντιδράσεων μπορεί να προκαλέσει εκ νέου οικονομική κρίση, η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από ένα επερχόμενο κραχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: