11.3.16

Το σκάνδαλο Volkswagen & BOSH πάει για κουκούλωμα όπως η Siemens ...



Tην ώρα που η έρευνα για το παραποιημένο λογισμικό της Volkswagen βρίσκεται σε εξέλιξη οι Γερμανοί

εισαγγελείς δίνουν μάχη για να χειριστούν μόνο εκείνοι την υπόθεση και να μην ασκηθεί δίωξη σε άλλη χώρα υποστηρίζοντας πως θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιοποίνου».

Την άποψη αυτή εξέφρασαν οι Γερμανοί εισαγγελείς στη Χάγη σε συνάντηση που είχαν για το θέμα με συναδέλφους τους από 18 χώρες.

Οι Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, αντέδρασαν επικαλούμενoι την εμπειρία από την υπόθεση της Siemens όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα .

Μάλιστα, φέρονται να επεσήμαναν πως για την επίμαχη υπόθεση στη Γερμανία προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής.

Με τους Έλληνες εισαγγελείς συμφώνησαν και συνάδελφοι τους από τις ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία , Ιταλία και Γαλλία. Είναι χαρακτηριστικό πως Ελλάδα , Ιταλία και Γαλλία συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να διευκολύνουν την πορεία της έρευνας.
Τελικά, αποφασίστηκε η συνάντηση θα επαναληφθεί προκειμένου οι Γερμανοί να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που γίνεται στη χώρα μας ερευνάται το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Πάντως, η έρευνα γίνεται σε βάθος πενταετίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW φέρεται να έχει και η BOSH για το επίμαχο λογισμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: