8.10.11

Το πρόβλημα με την Ελλάδα / των "Νιου Γιορκ τάιμς"

  

©New York Times
 Οκτώβριος 09 2011
Σε αντάλλαγμα με την οικονομική ενίσχυση που δίνει στην Ελλάδα, η Ευρώπη είχε δίκιο να απαιτήσει την εφαρμογή επώδυνων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα κάνουν την οικονομία της πιο ανταγωνιστική κι ικανή να παράγει πόρους ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το πελώριο χρέος της. Χωρίς αυτήν την πίεση, η Αθήνα ουδέποτε θα ήταν εις θέση να κάμψει την αντίσταση των πανίσχυρων συνδικάτων του δημοσίου τομέα, των ελευθέρων επαγγελματικών, των πλουσίων και όλων των ειδικών συμφερόντων που είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να λειτουργούν ως συνήθως.
Αλλά η Ευρώπη έκανε λάθος να απαιτήσει ταυτόχρονα από την Ελλάδα να επιβάλει σειρά νέων φόρων και βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που παρέτειναν και επιδείνωσαν μια ήδη βαθιά ύφεση. Διότι έτσι η χώρα είναι αδύνατο να εισπράξει όσα απαιτούνται για να βρει το δρόμο της εξόδου της από την υπερχρέωση.
Ενώ οι σκοτεινές προοπτικές της Ελλάδας απειλούν τους ισολογισμούς των τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη, η «ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα» (ΕΚΤ) ανήγγειλε την Πέμπτη (6/10) πως πρόκειται να προσθέσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ηπείρου. Αλλά τα 53.6 δις δολάρια που προτίθεται να διαθέσει στην αγορά μέσω της αγοράς τραπεζικών και άλλων παραγώγων, δεν είναι αρκετά. Οι ηγέτες της Ευρώπης χρειάζεται τώρα να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας που καταπνίγουν την ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ισχυρότερες οικονομίες, σαν τη Γερμανία.
Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πια πως δεν πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού της όσον αφορά το έλλειμμα, αθετώντας τις υποσχέσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ). Η Ευρώπη και το ΔΝΤ εκπονούν έτσι το νέο πλαίσιο συμφωνίας για τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.
Αν οι όροι για τη συνέχιση της ενίσχυσης της Ελλάδας είναι εξίσου ασυνάρτητοι, όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές που επιβάλλει, η Ελλάδα πιθανότατα θα εξαναγκασθεί να χρεοκοπήσει, προκαλώντας μιαν ακόμα μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» στους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ισολογισμούς και τροφοδοτώντας τους φόβους πως κι άλλες υπερχρεωμένες χώρες σύντομα θα την ακολουθήσουν στο δρόμο της χρεοκοπίας.
Οι απαιτήσεις για περαιτέρω λιτότητα πρέπει να ξεχαστούν, ώστε να δοθεί χρόνος στις υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις να ωριμάσουν και να φέρουν τα αποτελέσματά τους. Την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, όσοι ιδιώτες έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα οφείλουν να αποδεχτούν μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ και η Ευρώπη οφείλουν να συνεχίσουν να πιέζουν την Αθήνα να απελευθερώσει περισσότερο την αγορά εργασίας της, να εξυγιάνει τις δημόσιες υπηρεσίες της και να διευρύνει και να εξορθολογίσει το φορολογικό της σύστημα. Να συνεχιστεί επίσης η πίεση στην Ελλάδα να καταργήσει τις δεκάδες χιλιάδες άχρηστες θέσεις εργασίας που συνεχίζει να διατηρεί στο δημόσιο τομέα, απελευθερώνοντας έτσι πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης.
Επί δεκαετίες, τα μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα διόγκωναν απερίσκεπτα τη μισθολογική επιβάρυνση του δημοσίου, με σκοπό να επιβραβεύουν τους οπαδούς τους και να συρρικνώνουν τεχνητά την ανεργία. Αυτή η πρακτική συνέβαλε στο να βυθιστεί ακόμα περισσότερο η Ελλάδα στα χρέη. Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος.
Η μελλοντική οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας οφείλει επίσης να οριοθετηθεί από το αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται, και όχι απλά τις υπερψηφίζει στο κοινοβούλιο.
Η αποτροπή της χρεοκοπίας της Ελλάδας απαιτεί ταυτόχρονα επιθετικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και χώρο που θα επιτρέψει τις «ανάσες» που είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη και την επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη.


Η New York Times
είναι αμερικανική εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: